5 načinov, kako premagati slabo voljo

5 načinov za boljšo voljo

Slaba volja je hudič 🙂 pride iznenada in rada vztraja. Morda jo povzroči utrujenost, lahkota, včasih celo zelo trivialne stvari, kot je nepomita posoda (ki se vsak dan znova in znova znajde na pultu), negativno sprejet komentar ali karkoli drugega.

Vedi, da ne rabiš ostati v tem občutju. Biti slabe volje je za nekaj trenutkov v redu, ni pa pogoj, da ostaneš slabe volje še dan ali dva. Je kontra produktivno in ti preprečuje, da bi živel srečno življenje svojih sanj.

Slaba volja nastane, kadar nekaj ne gre po naših pričakovanjih. Ego je tisti, ki je prizadet in nam servira jezo, žalost, obup, ciničnost ali kakšno podobno čustvo. Vsi smo drugačni in imamo svoje vrednote, svoje ideale, zato je vzrok za slabo voljo med ljudmi različen.

Nekoga bo lepo postrežena kava izjemno razveselila, drug bo jezen, ker ni zraven dobil še kozarca vode in piškota.

Kako preseči slabo voljo?

#1. Hvaležnost

Ja, vem… Ponavljam se kot ptica na veji. Vendar, večkrat, kot bo to priplavalo v tvoja ušesa in pred oči, bližje ti bo in če še nisi, se sedaj odločiš za prakticiranje tega čudovitega rituala.

Moč hvaležnosti je izjemna.  

Dobesedno spreminja možgane na bolje in te ohranja zdravega in srečnega. Redno jo prakticiraj in se na ta obred spomni naslednjič, kadar začutiš, da se v tebi kopiči slaba volja. Tvoji možgani so izjemni in samo ti imaš moč ali jih uporabiš za generiranje prijetnih ali neprijetnih občutkov.

Začni z majhnimi stvarmi – hvaležnost ob vonju jutranje kave, ob zvoku avta, ki lepo prede, ob prijaznosti sočloveka.

Občutek hvaležnosti je lahko prav tako zasvojiv, kot slaba volja 😉

#2. Vadba

Si mislil, da bomo govorili samo o mentalnih stvareh? Lahko bi, vendar je tako še bolj zanimivo… Vadba bo dobesedno pognala kri in energijo po telesu in že to te lahko spravi v boljše počutje. Kadar se pa še pošteno predihaš, je pa toliko bolje. Preizkusi. Mene je vadba že zelo velikokrat rešila iz krempljev slabe volje.

Vadba sproža v telesu hormone, ki skrbijo za boljše počutje.

#3. Meditacija

Meditacija je poglobljeno stanje. Opazuješ svoje misli, opazuješ telo,.. Že samo s tem, da opaziš svoje misli si storil ogromno zase. Sedaj, ko se jih zavedaš, jih lahko nadomestiš z boljšimi…
Kadar je fizično telo v dobrem stanju, so ponavadi misli tiste, ki nas vržejo v slabo voljo. Z meditacijo jih poloviš. Obstajajo različne tehnike meditacije in če si med meditacijskimi začetniki, ti predlagam, da se najprej poslužiš vodenih meditacij, ki te nežno usmerjajo in vodijo do boljšega počutja.

z meditacijo nad slabo voljo

#4. Počitek

A si že kdaj opazil, da kadar si resnično utrujen, postaneš brezvoljen? Jaz sem. Kadar je moje telo izčrpano, mu ne pomaga gibanje ali hvaležnost. Morda za nekaj trenutkov, vendar kar potrebujem, je počitek.

Pomanjkanje spanja ima velik učinek na telo in na počutje. Poskusi naslednjič s počitkom. Počitek je tudi umirjeno sedenje na verandi, dan, ko ne delaš ničesar in si nabiraš energijo.

#5. Socialna mreža

Ljudje okoli nas so pomembni. Kadar se slabo počutimo, se nam dozdeva, da smo odrezani od sveta, da nikomur nič ne pomenimo. V takih dneh lahko pomaga dober pogovor s prijateljem. Če v svojem življenju nimaš nikogar, ki bi mu resnično lahko zaupal, se pogovori s terapevtom ali coachem. Pomagal ti bo osvetliti točke problema in pogledati na življenje iz druge perspektive.

Kadar se o svojih občutkih pogovoriš, postanejo manj intenzivni in to je sproščujoče. V varnem okolju je marsikaj lažje.

Biti slabe volje ni prijetno, je pa od tebe odvisno ali boš v tem občutju vztrajal ali ne. Sami smo odgovorni zase, za svoje izbire in za svojo dobro psiho-fizično stanje. Najlažje se je kuhati v slabi volji, vendar ti ta ničesar dobrega ne prinese. Naslednjič poskusi enega ali več predlogov, prevzami odgovrnost v svoje roke in boš videl, kako ti bo to prineslo moč.

In še za konec to – nič ne traja večno. V mislih se prestavi pet let v prihodnost in razmisli ali je to, zaradi česar si sedaj slabe volje, pomembno tudi v prihodnosti. Najverjetneje se čez pet let na ta trenutek nisti spomnil ne boš in če je temu tako – zakaj bi bil slabe volje sedaj?

Povzeto po https://www.lifehack.org/877498/bad-mood

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja