Ajurvedska priporočila za poletje

Končno nas je poletje obdarilo z obilico topline. Meni dokaj ustreza, saj me večino leta zebe, verjamem pa, da marsikomu vročina povzroča resne preglavice.

Najbolje, kar lahko naredite je, da se odpravite na bazen s hladno limonado v roki, ali se ohlajate v morju. Tako se najhitreje ohladite. Plavanje v hladni vodi dela čudeže.
Vendar, ker pogoji niso zmeraj optimalni, si poglejmo še druge načine za notranjo ohladitev…

SOS ohladitev

Poletje je pitta obdobje. To je obdobje ognja in vročine. Preveč pitte v telesu lahko povzroči vročinske valove v telesu, utrujenost, akne in drisko. Emocionalno se kaže kot nenadni izbruhi jeze, razdražljivost, nestrpnost in ljubusumje.
Se kje najdete?

  1. Hidracija: pijte dovolj tekočine. Vsaj 8 kozarcev dnevno. V vodo dajte ščepec himalajske ali piranske soli, saj se poleti več znojite in potrebujete več elektrolitov.
  2. Hladilna hrana: jejte hrano, ki ima na telo hladilne učinke. Zelena listnata zelenjava, kumarice, lubenice, malo več zelišč kot običajno in izogibajte se pekoči hrani, kofeinu in vročim napitkom.
  3. Nahranite kožo: vsak dan se po umivanju namažite z vlažilno kremo, ki bo pomagala do lepše in bolj mehke ter voljne kože. Izberite hladilno kremo in telo se bo takoj počutilo lahkotnejše. Najboljša hladilna nega za poletje je kokosovo olje.
  4. Spanje: zaspite na desnem boku. S tem odprete levo nosnico in pomagate energetskemu kanalu ida nadi, da hladi telo.
  5. Gibanje: trening naj bo na programu zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je sonce šibko in se telo ne pregreva.
  6. Obroki: naj bo glavnina obrokov zjutraj in zvečer. Med največjo vročino pojejte samo kakšno sadje ali solato in se raje bolj najejte za zajtrk.

Pri prehrani pazite, da ne jeste ledeno mrzle hrane oziroma ne pijete zelo ohlajene pijače. Če je hrana / pijača premrzla, bo negativno vplivala na prebavo. Vsaj med obroki se izogibajte zelo hladni pijači (in / ali hrani).

Hrana, ki hladi:
– melone, češnje, grozdje
– šparglji, bučke, kumare, brokoli, cvetača
– mleko, ghee, maslo

Glavni princip poletne hrane je: hrana naj bo rahlo sladka, grenka in trpka.

Izogibajte se vroči in pekoči hrani in hrani, ki je slana in kisla. To so jogurti, kisla smetana, kisle pomaranče, grenivke ali ananas.

Emocionalno je zelo pomembno, da poleti delate stvari, ki vas sproščajo. Podarite si prost čas. Plavajte, uživajte v poletju, v dolgih večernih sprehodih, še posebej v svetlih nočeh.

Ohlajevanje s pomočjo čaker

  • Druga (sakralna oziroma spolna) čakra je povezana s kreativnostjo in nežnostjo. Z njeno pomočjo ste kot voda. Pretočni, neskončni in elegantni. Svoje energetsko središče ima dva prsta pod popkom, njena mantra je VAM. Na našem portalu imamo posneto meditacijo za prebujanje in krepitev sakralne čakre. Vabljeni k ohlajanju z njo.
  • Srčna (četrta) čakra je središče neizmerne ljubezni in sočutja. Nahaja se v predelu srca in njen element je zrak. Medtem, ko pojete mantro JAM, si predstavljajte, kako vas zrak ohlaja. To vam bo pomagalo, da se osrediščite med največjo poletno vročino. Poslušajte meditacijo za srčno čakro in se z njo ohladite.

Lepo preživite poletje.
Pričarajte si marsikatero nepozabno dogodivščino in jo dodajte v svoj koš spominov. Naj vas grejejo pozimi in v jeseni življenja.

Ajurveda je sestavljenka iz dveh sanskrtskih besed, ki pomenita življenje (ayur) in znanje (veda), zato bi lahko rekli, da pomeni znanje o življenju.
Omenjajo jo več tisočletij stare indijske knjige – Vede – in opisujejo kot celoten sistem zdravljenja, priznan iz časov, ko se je posameznik še veliko bolj trudil skladno živeti z naravo in vesoljem. 

VIRI:
https://yogainternational.com/article/view/10-ayurvedic-tips-for-summer
– https://www.mapi.com/ayurvedic-knowledge/seasonal-health/ayurvedic-ways-to-stay-cool-this-summer.html
– https://chopra.com/articles/7-ayurveda-tips-to-keep-you-cool-this-summer

https://www.elle.si/lifestyle/ajurveda-preverite-katera-dosa-ste-kaksna-dieta-je-prava-za-vas/