Kaj so binauralni toni?

Binauralni toni so zvočna tehnologija. Potrebno jih je poslušati s slušalkami, saj vsaka slušalka oddaja svojo frekvenco. Možgani iz razlike med tema dvema frekvencama tvorijo tretjo frekvenco – tisto, ki nas pomirja ali vzpodbuja.

Kako vem, katera meditacija je opremljena z binauralnimi toni?

Ob meditaciji boste videli znakec .

Nekaterim ljudem so čisti binauralni toni moteči, saj so sestavljeni iz ponavljajočih se, nizkih frekvenc. Zato smo jim dodali glasbo, ki jih malo zamaskira, so pa še zmeraj popolnoma funkcionalni.

Kako delujejo binauralni toni? Zakaj so dobri?

Binauralni toni vplivajo na možgansko valovanje. Nižje frekvence (Alpha, Theta, Delta) nas sproščajo, višje (Beta, Gamma) pa nas poživijo in omogočijo jasnejše razmišljanje. Poznamo še epsilon valove, ki so izjemno nizki in lambda, ki so izredno visoki. Oboje je zelo težko najti v naravi, povezujejo jih pa s spremenjenim stanjem zavesti.

Naši možgani so sposobni delovati v vseh naštetih frekvencah. In moramo jih znati prestavljati iz enega valovanja v drugega. Zakaj? Ker le-tako dobro delujejo- si spočijejo in dosegajo boljšo pozornost. Predstavljajte si stanja možganskih valovanj, kot prestave v avtomobilu. Če bi se cel dan vozili naokrog v prvi prestavi, bi hitro uničili motor. Tako je z našimi možgani. Ponoči se umirijo in padejo v Theto in če jih čez dan ne ‘’kurimo’’ preveč, tudi v zdravilno Delto. Ob mirovanju smo v Alpha ali v nizki Beti, med delom pa večina v srednji ali visoki Beti. Kadar smo predolgo časa v Beta možganskem valovanju, težje spimo, se na dolgi rok težje koncentriramo in imamo zelo veliko možnost, da doživimo burnout. Zaradi tega je meditiranje tako zelo pomembno, saj dovoli možganom sprostitev in razbremenitev.

Kako vem, ali sem dovzeten za binauralne tone?

Binauralni toni zmeraj delujejo. Vaši možgani pa potrebujejo približno 15 minut, da preklopijo v stanje, ki ga z binauralnimi toni želite doseči.

So kakšni stranski učinki poslušanja meditacij z binauralnimi toni?

Dobro je, da ste skeptik in imate tudi takšna vprašanja. Binauralni toni so varni za uporabo. Odsvetujemo jih le epileptikom, saj so sestavljeni iz ponavljajočih se nizkih frekvenc, ki bi morda lahko sprožili napad.

Katere binauralne tone priporočate?

Za sproščanje priporočamo Alpha in Theta binauralne tone.

Kadar želite globoko in trdno zaspati, priporočam Delta tone.

Kadar pa želite vzpodbuditi razmišljanje, uporabite kombinacijo Beta in Alpha tonov.

Pri meditacijah smo tudi označili katere binauralne tone smo dodali.

binauralni toni meditacije
binauralni toni meditacije
Meditacija za konec dneva vas bo popeljala v prijetno sprostitev misli in telesa. Primerna za čas, ko se želite posvetiti sebi.
Meditiraj sedaj
Kaj si želite v novem letu? Meditacija vam bo razkrila srčno željo in znotraj nje boste dobili uvid v realizacijo plana. Novoletne zaobljube se tokrat lahko uresničijo.
Meditiraj sedaj
Na pol domišljijska meditacija za sproščanje, soočanje s težjimi otroškimi čustvenimi stanji in za pomiritev.
Meditiraj sedaj
Prijaznost odpira marsikatera vrata. S to meditacijo učite otroke prijaznosti, ki jim bo pomagala do boljših socialnih stikov.
Meditiraj sedaj