Pogosto zastavljena vprašanja o meditacijah (in odgovori nanje)

Kaj dosežem z meditiranjem?
Meditacija vsakomur pomeni nekaj drugega. Nekateri jo uporabljajo, da dosežejo določen cilj (večjo storilnost, kreativnost, boljše zdravje in podobno), drugi jo uporabljajo kot orodje za osebnostno rast in zdravljenje. Za nekatere je to pot do duhovnega prebujenja.

Karkoli vas motivira, je v redu.

Kako začnem meditirati? Kaj potrebujem?
Samo začnite. Za meditiranje ni potrebna predpriprava. Lahko začnete takoj sedaj. Če boste poslušali meditacije, ki vključujejo binauralne tone, jih poslušajte s slušalkami, saj drugače ne boste dosegli takšnih učinkov, kot bi jih lahko.

Za izvajanje meditacije potrebujete nekaj minut časa, slušalke – če ste na kakšnem hrupnem mestu ali poslušate binauralne meditacije ter se samo predajte.

Kdaj je najboljši čas za meditacijo? Moram meditirati zjutraj?
Čas meditacije je popolnoma odvisen od vas. Zjutraj in zvečer, ko je telo že umirjeno, vam bo morda lažje začeti, vendar lahko meditirate tudi tekom dneva.
Določene meditacije so narejene, da vam zbistrijo misli – te lahko delate zjutraj da se zbudite ali v službi med odmorom ali pomembnim sestankom, kadar želite imeti miselno ostrino.
Kako dolga mora biti meditacija? Nimam časa vsak dan meditirati po eno uro.
Priporočeno je, da meditirate vsak dan. Če kakšen dan ne uspete, si s tem ne povzročajte dodatnega stresa, je pa dobrodošlo, da si ustvarite navado meditiranja.

Meditirate lahko dve minuti ali pa dve uri. Odvisno od časa, ki ga imate na voljo in od tega, kaj želite z meditacijo doseči.

Naj imam oči odprte ali zaprte med meditacijo?
Z zaprtimi očmi se boste bolje povezali sami s seboj, se lažje umirili in šli v globlja meditativna stanja.

Nekatere meditacijske tehnike zahtevajo zrenje v predmete – tam imate oči odprte.

S katerimi meditacijami naj začnem?
Meditacije, ki so zbrane na portalu Vdihni.si so si med seboj dokaj različne. Poslušajte tiste, ki vas pritegnejo. Bodisi po tematiki ali po občutku. Izvajajte tiste, s katerimi se lahko povežete.

Morda lahko za začetek poizkusite naše uvodne meditacije:

ali pa v seznamu meditacij izberite “osnovno težavnostno stopnjo” s pomočjo filtra.

Med meditacijami zaspim. Je to narobe?
Nekatere meditacije so ustvarjene z namenom, da lažje zaspite. Pri tistih je to popolnoma normalno.

V kolikor vas to moti, meditirajte sede, brez naslona za hrbet. Vprašajte se tudi ali imate pomanjkanje spanja, ali poskušate meditirati dlje časa, kot ste navajeni? Morda greste meditirati s polnim želodcem.

Kadar ste fizično utrujeni, se najprej spočijte preden začnete z meditacijo. Kadar ste spočiti in vseeno zaspite, potem samo vztrajajte. Um je navajen biti zaposlen ali pa zaspi – ni navajen biti buden in ‘’prazen’’. Kadar meditiramo in um še ni navajen, nas poskuša z mislimi zamotiti ali pa zaspi. Vztrajajte, s časoma ga boste okrepili in bo lažje.

Med meditacijo se mi pojavi 1000 misli. Kaj narediti? Ne znam se umiriti.
Popolnoma normalno je, da je vaš um aktiven in misli švigajo sem in tja. Umetnost meditacije je v tem, da misli samo opazujete brez da vas potegnejo v svoj vrvež dogajanja. V kolikor imate s tem težavo, poslušajte začetna sklopa meditacij:

Niste našli svojega odgovora?
Če med zgornjimi odgovori niste našlite tistega, ki bi odgovoril na vaše vprašanje imate sledeče možnosti:

  • Uporabite iskalnik
  • Obiščite naš blog
  • Kontktirajte nas: