Meditacije… Katero izbrati, kako se je lotiti? Meditiram pravilno?

Katero mditacijo izbrati, kdaj naj poslušam meditacije, katere meditacije so najboljše

Meditacije,… ja, ogromno jih je na naši strani in še več jih bo 😉

Kako veste katero meditacijo izbrati za določeno težavo ali namen?

Jaz priporočam, da si izberete tisto, ki vas pokliče. Vendar – vsi ne čutite klica. Tistim predlagam – pomislite na področje življenja, ki ga želite izboljšati. So to odnosi, finance, je to zdravje ali potrebujete samo sprostitev po napornem dnevu. Če niste prepričani, odprite filter v seznamu meditacij in odkljukajte tiste kategorije, ki se vam zdijo najbolj primerne za vas.

Meditacije izbirajte tudi po dolžini. Če ste popoln začetnik, začnite s krajšimi meditacijami. Hitro boste začeli posegati po daljših. Izbirajte tudi med različnimi avtorji – zagotovo vam bo kakšen glas ali način govora prijetnejši od drugega. To je v redu, vsi smo drugačni in vsem nam ustreza določen način, da se lahko res globoko sprostimo.

Meditiram pravilno?

Meditacije so različne in vsaka ima svoje značilnosti. Pri nekaterih lahko zaspite in delujejo, druge potrebujejo vašo popolno zbranost. Pri nekaterih samo sledite glasu, pri drugih morate biti bolj aktivni in se osredotočati na določeno nalogo. Ene meditacije lahko opravite leže, druge sede. Pa poglejmo karakteristike posameznih sklopov:

Meditacije čuječnosti

Pri meditacijah oziroma treningih čuječnosti se osredotočate nase, na doživljanje sebe. Meditacije vas bodo vodile skozi proces in vas učile ter opominjale na kaj bodite pozorni. Meditacije čuječnosti izvajajte v sedečem, vzravnanem položaju. Tukaj je pomembna pozornost in vztrajnost. Je učenje biti tukaj in sedaj.

Meditacije čuječnosti vas bodo naučile mirnejšega pristopa k življenju. Odkrili boste radosti trenutkov in se prebijali skozi življenje z manj stresa. Manj stresa = več zdravja = več sreče = več veselja = boljše življenje = doseganje več, saj veste, da zmorete in vas strah več ne ovira. Zveni mamljivo?

 

Vodene meditacije

Vodene meditacije od vas ne zahtevajo toliko napora kot trening čuječnosti. Lahko sedite ali ležite in samo sledite glasu, ki vas vodi.
Priporočam, da jih poslušate na slušalke, saj jih kar nekaj vsebuje binauralne tone (kaj je to?!?), ki vam bodo pomagali, da se lažje sprostite in delujejo samo, če imate slušalke v (ali na) ušesih.

Če med vodenimi meditacijami zaspite, je to čisto ok. Vseeno pa predlagam, da poskusite biti zbrani, vsaj pri tistih, ki od vas pričakujejo, da uporabite svoje kreativne sposobnosti. In ja, imate jih, vsi jih imamo – le dovolite si jih uporabiti 🙂

 

Hipnoze in transmeditacije

Hipnoze in transmeditacije so poglobljene meditacije, ki vplivajo na vašo podzavest. So močnejše in imajo trajnejši učinek. Zelo jih priporočamo, kadar želite spreminjati svoj svet na bolje. Tudi nekatere vodene meditacije so narejene na način, da spodbudijo vašo podzavest naj izbriše stare programe in jih vi prepišete z ustreznejšimi. Predstavljajte si to tako, kot da naredite na računalniku posodobitev na novo programsko opremo. To delamo v hipnozi in transmeditaciji. Posodobimo se. Jaz zase vem, da želim ravnati po svojih najnovejših programih in ne po tistih, ki sem jih naložila pri svojih treh letih. Kaj pa vi?
Pri hipnozah in transmeditacijah se lahko popolnoma sprostite in tudi zaspite. V bistvu ne boste spali, spalo bo vaše telo, vaša podzavest bo pa delala, pomnila, čistila in na novo zapisovala. Priporočam, da naredite eno izmed ponujenih – boste videli koliko bolje se boste počutili.

 

Pravljične meditacije

Te so moje najljubše. Pravljične meditacije so namenjene malčkom, da lažje in hitreje zaspijo. Se je pa izkazalo, da so izjemno priljubljene tudi pri odraslih, saj v nas vzbudijo notranjega otroka in potegnejo na plano igrivost in kreativnost.
Trudimo se, da vsaka pravljična meditacija vsebuje kakšen pozitiven nauk, da otroke uči sočutja, pomoči in v njih vzbuja kreativnost.
Otroške meditacije so obogatene z zvočnimi efekti, ki otrokom pomagajo, da se lažje povežejo z vsebino in jo bolje podoživijo. So prijazne in polne zabavnih in izvrstnih dogodivščin.

 

Meditacija z zvokom

Ta kategorija meditacij je namenjena bolj izkušenim meditatorjem. Lahko jih uporabite tudi kot glasbeno podlago, kadar potrebujete sprostitveno glasbo ali se želite osredotočiti na projekt in želite izkoristiti svoje možgane do potankosti (alpha binauralni).

Nekateri zvoki so pomirjajoči zvoki narave, drugi vas opominjajo na meditacijski cilj z zvočnimi opomniki. Lahko jih uporabite kot podlago za meditacijo čuječnosti ali ob njih meditirate po želji.

 

Katere meditacijske tehnike izmed naštetih so vas najbolj pritegnile?

zmaga, slovenske meditacije

Jaz rada menjujem in delam tiste, ki jih začutim. Danes bom svojemu umu, ki želi pobegniti v stresno stanje, privoščila meditacijo čuječnosti, saj ga bom tako ponovno umirila in bom lažje delala naprej. Kadar delam, želim imeti pozornost 100% pri nalogi, ki jo opravljam. Brez zunanjih motilcev, ki so mi včasih kradli čas in koncentracijo (telefon, maili, socialna omrežja, itd…). Po meditaciji čuječnosti se mnogo lažje poglobim.

Zvečer preden grem spat, se rada “pocartam” s pravljično ali kakšno večerno meditacijo za sproščanje, kot je na primer Boginja sočutja. Ostale izbiram glede

na počutje. Če imam naporen trening in želim naslednji dan preživeti brez bolečih mišic, naredim meditacijo za regeneracijo telesa po treningu. Kadar nimam časa in se mi zdi, da bo ves svet padel name, izberem eno izmed 5-minutnih meditacij. Izbira je res velika in vsak dan je večja. Verjamem, da boste tudi vi našli sebi najljubšo in drugo najljubšo in tretjo in… 🙂

 

Uživajte ob meditiranju in meditacijah in ne skrbite – ne gre zmeraj vse kot po maslu. Kakšen dan boste z lahkoto zdrsnili v meditacijo,

 

naslednji dan pa nikakor ne bo šlo. Ne obupajte. Dajte si čas, bodite ljubeči do sebe in vztrajajte. Vztrajajte kot majhen otrok, ko se uči vožnje s kolesom. Vedno bolje vam bo šlo in kmalu boste začeli opažati prve rezultate. Kakšni so, pa več prihodnjič… 😉

p.s. – če imate kakšna vprašanja, nam pišite. Tudi če imate težave in se ne morete povezati, vam kaj nagaja ali karkoli. Pišite nam.

p.s.s. – zelo bomo veseli, če boste po končani meditaciji zapisali in objavili vašo izkušnjo. Hvala vam že v naprej <3

Imejte čudovit dan 🙂

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja