Podari si….. srečo

podari si sreco

Kadar sebi več privoščiš, lahko drugim več daš.

Danes bomo predebatirali kaj pomeni praksa obdarovanja sebe. Spomnite se občutka v sebi, ko ste nazadnje nekomu nekaj iz srca podarili. Kako ste se počutili?

Darilo je lahko marsikaj – morda rojstno dnevno darilo, obdaritev otroka, malenkost prijatelju, kadar greste na obisk. To je lahko tudi čas, ki ga podarite nekomu ali nasvet.
Raziskovalci so ugotovili, da se ob obdarovanju v možganih sprožijo enake nevronske poti, kot ob zaužitju piškota ali ugodju ob topli vodi, ki teče čez hladne dlani.

Dajanje, kot prejemanje ima podobne učinke na človeka. Spomnite se na darilo, ki ste ga prejeli. To je lahko tudi pohvala ali pomoč, morda je bilo kaj oprijemljivega, morda je bilo celo opravičilo. Karkoli je bilo – kako ste se počutili? Verjetno precej dobro.

Zdaj si pa predstavljajte, da sami sebi nekaj podarite. S tem date in prejmete – in podoživite oba občutka prijetnosti 🙂 Samo-obdarovanje je še posebej pomembno, kadar imate občutek, da ne prejemate dovolj od drugih. Psihološko si s tem pomagate do boljšega razpoloženja in še sami prevzamete vajeti nad temi pomembnimi občutki.

Vsi tisti, ki skrbite za nekoga in nimate nikogar, ki bi skrbel za vas, obdarujte se. Bolj kot boste zadovoljni in srečni, lažje boste pomagali drugim.
Ljudje, ki so srečni, so bolj dobrosrčni.

Podari si… srečo

Samo-obdarovanje je lahko v obliki majhnih vsakodnevnih stvari. Jaz sem si danes po kosilu podarila 15 min dremeža. To je darilo, ki si ga vsake toliko privoščim.
Izjemno darilo sebi mi pomeni tudi kopel, prijetna glasba in umirjen večer. Darilo ne rabi biti nujno nekaj stvarnega, kot so nova oblačila ali potovanje. Lahko je večerna meditacija ali branje pred spanjem.

Darilo sebi je lahko tudi to, da česa ne naredite – se ne vpletete v dramo koga drugega; pustite partnerju nekaj prostora, kadar vidite, da je razburjen; zvečer ne gledate predolgo televizije, kadar se je treba zjutraj zgodaj zbuditi in še bi lahko naštevali…

V vsakem dnevu lahko najdete nekaj, kar si lahko podarite. To so enostavne, vendar zelo mogočne stvari, ki jih velikokrat zaradi enostavnosti pozabimo in odpišemo.
Vprašajte se: “Kaj si lahko v tem trenutku podarim?” ali “Po čem že nekaj časa hrepenim in je v moji moči, da to udejanjim?“ in to naredite. Opazujte, kako se boste počutili potem, ko boste vedeli, da ste si poklonili dar.
Jaz si bom sedaj, ko dokončam pisanje tega prispevka privoščila valjanje na valjčku, ker čutim, da so moje hrbtne mišice od sedenja že preveč napete.

Vprašajte se kaj potrebujete in kaj si želite na daljši časovni rok. Kaj si želim privoščiti (podariti) ta teden; to leto; v tem življenju?

Bodite odprti in se poslušajte.

S temi majhnimi gestami negujete svojo dušo in kasneje boste lažje naredili kaj dobrega za druge.

Takšne in podobne novičke vam pošiljamo 1x tedensko. Vpišite se v mailing listo in razveseljevali vas bomo z majhnimi stvarmi, ki jih lahko implementirate v vsakodnevne naloge in se po njih bolje počutite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja