Spoznajte svoje čakre

čakre meditacija

Vsi smo se verjetno že kdaj v življenju srečali z besedo čakre. Nekaterim je pojem zelo blizu, drugim se to zdi pravljica za otroke. Sama verjamem da jih imamo in jih v meditaciji kar pogosto uporabljam. Pred dnevi sem dobila od bralke vprašanje kako meditiram ob čakrah, na kaj mislim in kako se lotim takšne meditacije, zato sem se tudi odločila, da napišem nekaj več o čakrah, o njihovem pomenu, simbolu in načinu meditiranja z njimi.

Meditacijo s čakrami priporočam, kadar občutite, da imate na katerem področju življenja zastoj v vsakršni obliki ali da niste v ravnovesju.

Kaj so čakre?

Čakre so energetski centri, ki so povezani z določenim delom telesa in nosijo vibracijo energije. Ta vrtljiva kolesa energije ustrezajo velikim živčnim centrom v telesu. Ker se vse giblje, je bistveno, da sedem glavnih čaker ostane odprtih, da so poravnane in tekoče. Če pride do blokade, se energija ne more pretakati. Pomislite na nekaj tako enostavnega, kot je odtok v kadi. Če pade v odtok preveč las, bo kopalna kad polna vode, ki ne more odteči. Ta voda stagnira in sčasoma jo napolnijo bakterije in plesni. Tako je tudi z našimi telesi in čakrami. Kopalno kad je preprosto popraviti, saj je fizična.

Odprtje čaker je malo večji izziv, vendar če ste zavestni, ni tako težko. Ker so um, telo, duša in duh tesno povezani, bo zavest o neravnovesju na enem področju pripomogla k ponovni vzpostavitvi ravnotežja. Na primer, ženska, ki si ne dovoli povedati svojih želja in jih ne izrazi ter zaradi tega trpi. Posledično se ji vname grlo ali zboli na glasilkah. V tem primeru je celotna grlena čakra na udaru. Če spozna povezavo med izražanjem svojih potreb in grlom, se bo zdravljenje zgodilo veliko hitreje, posebej, če bo fizično delala na tem, da se začne izražati.

Čakre se da uravnotežiti in celo povečati, kadar imamo željo, da pozitivno vplivajo na naše telo. Sedem čaker je opisanih kot v vzpenjajočem se stolpcu, dvigujočih se navzgor iz zadnjice oziroma presredka do vrha glave. Vsaka čakra ima svojo barvo in vrsto energije.

Od spodaj navzgor na poti do vrha glave, si sledijo naslednje čakre:

  1. Korenska čakra – rdeča
  2. Sakralna (spolna) čakra – oranžna
  3. Solarni pleksus – rumena
  4. Srčna – zelena
  5. Grlena – modra
  6. Tretje oko – indigo
  7. Kronska – vijolična ali celoten spekter barv

Pomen čaker

Če pogledate zgoraj navedene barve, boste opazili, da si čakre sledijo v  barvi mavrice ali barvnega spektra. Zdravilna energija, ki je prikazana v kronski čakri in se širi iz nje, je pogosto prikazana kot bela svetloba, to je kombinacija vseh barv spektra.

Čakre se vrtijo, pošiljajo in tudi privlačijo energijo, da ohranijo duhovno, duševno in čustveno telo v ravnovesju, kar vpliva na fizično telo. Prve tri čakre so čakre materialega sveta – po svoji naravi se bolj odražajo na fizičnem svetu. Srčna čakra je most med fizičnim in duhovnim. Zadnje tri čakre so duhovne. Pa poglejmo vsako čakro posebej:

Korenska čakra ali Muladhara

nam daje občutek stabilnosti, varnosti in prizemljenosti. Kadar je uravnotežena in odprta, nam prinaša blaginjo in lahkotnost. Počutimo se varni in neustrašni. Neuravnoteženost sproži stisko in pohlep. Je rdeče barve.

Sakralna (spolna) čakra ali Svadhisthana

je čakra kreativnosti in spolna čakra. Kadar je v ravnovesju in odprta, imamo občutek zaupanje in spolne privlačnosti. Neuravnovešena čakra ustvarja plahost in občutek, da smo obtičali v rutini. Je oranžne barve.

Solarni pleksus ali Manipura

je vir naše osebne moči in volje. Odprta in zdrava daje energijo in motivacijo za doseganje vseh naših ciljev. Poškodovana ali zaprta pa pomeni pomanjkanje ambicij ali zagona. Je rumene barve in njen prevod pomeni sijajni dragulj.

Srčna čakra ali Anahata

je centralna oziroma središčna čakra. Združuje spodnje čakre materije in zgornje čakre duha. Srčna čakra je tudi duhovna, vendar služi kot most med našim telesom, umom, čustvi in duhom. Srčna čakra je naš vir ljubezni in povezave. Da odpremo duhovne čakre, moramo najprej odpreti prve tri.

Predstavlja ljubezen, sočutje in empatijo. Uravnotežena srčna čakra nam prinaša harmonijo v vseh vaših odnosih. Neuravnotežena pa nas zapira in dela ljubosumne. Je zelene barve.

 Grlena čakra ali Vishuddha

je vir verbalnega izražanja in sposobnost izražanja naše najvišje resnice. Kadar je zdrava, nam pomaga z vsemi našimi govornimi in pisnimi sporočili ter nam omogoča, da se dotaknemo svoje pristne samopodobe. Neuravnotežena producira laži, ogovaranje in fizično oslabi glas. Je modre barve.

Tretje oko ali Ajna

Ajna je naš center intuicije in modrosti. Vsi imamo občutek za intuicijo, vendar je morda ne poslušamo ali ne upoštevamo opozoril, ki jih prejmemo. Osredotočanje na odprtje šeste čakre nam bo pomagalo izboljšati to sposobnost. Uravnotežena pomaga, da se dotaknemo svojega višjega jaza in vzpostavimo povezavo z duhovnim. Zaradi neuravnoteže čakre se počutimo zataknjene ali odrezane od sebe. Je indigo barve.

Kronska čakra ali Sahaswara

je čakra razsvetljenja in duhovne povezave z našim višjim jazom, z drugimi in božanskim. Nahaja se na vrhu glave. Kadar je zdrava in odprta, imamo odprte misli, telo in duha. Zaprta nas odreže iz našega najvišjega potenciala in nam omeji razumsko mišljenje. Postanemo togi v mišljenju. Je vijolična ali bela in v nas odpira zavedanje bistva življenja.

Meditacija s pomočjo čaker

Obstaja več različnih tehnik meditiranja za izboljšanje zdravja čaker. Jaz si včasih predstavljam biserno barvo, kako napolni celo telo in odstrani vse temne dele in zastalo energijo. Pri tej meditaciji vizualiziram snop zlato bele svetlobe, kako polni telo od zgoraj navzdol in izpira vsako celico mojega telesa. Obenem poganjam korenine v globino Zemlje in jo s to mojo odvečno energijo hranim.
Kadar delam meditacijo čiščenja vseh čaker, grem od korenske počasi gor, vsaki pošljem v mislih ljubezen, vidim jo kako se očisti, zaceli če je poškodovana, se napolni in razcveti. Ko končam na vrhu s kronsko, jih še povežem, da se energija prosto pretaka med njimi.

Dihanje s čakrami

Danes sem naredila meditacijo, kjer sem najprej zaprla oči, posvetila pozornost na dihanje in se osrediščila v centru telesa.

Nato sem začela dihati s korensko čakro. Jaz to v mislih vidim in čutim. Vsi smo si različni in ni nujno, da boste imeli vi enake izkušnje kot jaz. Jaz ob vdihu povlečem čakro v telo in jo ob izdihu potisnem ven. Kot da so čakre pljuča, ki se širijo in krčijo. Začnem spodaj, pri korenski in ko tako diham, jo vidim v rdeči barvi. Bodite pozorni na občutke, ki se vam ob tem porajajo.

Kadar je čakra zdrava, boste čutili prijetne občutke ali dobili dobre misli, ali videli jasno in močno barvo. Kadar je čakra poškodovana ali zaprta, pa so lahko občutki neprijetni, boleči. Morda boste videli čakro kot umazano kepo, ki jo počasi z dihom spirate in celite. V kolikor se vam porajajo težki, neprijetni občutki ali vidite kakšno nepravilnost, vztrajajte z dihanjem tako dolgo, da boste imeli pred seboj jasno sliko ali prijetne občutke.

Pojdite od spodaj navzgor, čakro po čakro, dokler ne pridete do kronske čakre. Vmesnih 5 čaker se odpira tako na sprednjo kot zadnjo stran telesa, korenska in kronska se spneta v srčni.

Na koncu predihajte še vse čakre naenkrat. Vizualizirajte se v barvi mavrice, začutite moč in zdravje telesa ter povezanost z  svojim božanskim delom.

Meditacijo s čakrami lahko naredite tudi samo z eno čakro, kadar veste, da imate na tistem področju težavo. Vendar pa priporočam, da na koncu še vse povežete, jih prečistite in odprete.

Želim vam obilo prijetnih izkušenj v meditaciji s čakrami in dosti zdravja in globokih uvidov.

p.s.: ob takšni meditaciji imejte ob sebi dnevnik uvidov, kamor zapisujete prebliske, ki jih dobite. Morda vam bodo pomagali razrešiti kakšno težavo, ki jo imate in se je še niti ne zavedate.

p.s.s.: če imate težave, me kontaktirajte, skupaj bomo našli pot 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja