Preprosti nasveti, kako živeti brez glutena

kako brez glutena, življenje brez glutena

+ 3 slastni recepti

Torej – odločili ste se, da boste iz prehrane izločili gluten. Morda se soočate s celiakijo ali pa so pri vašem otroku odkrili vnetja, ki jih brezglutenska prehrana omili. Ali pa ste eden izmed približno 18 milijonov ljudi, ki imate glutensko intoleranco in po pici ali kruhu čutite neprijetno napihnjenost, upad energije, “brain fog”, zaprtje, drisko, dobite izpuščaje ali kaj drugega.

Pogosto se poraja vprašanje – Kaj pa naj zdaj jem?

Tudi sama sem si ga postavila, ko sem pred leti začela ugotavljati, da mi gluten ne ustreza najbolj. Izločiti pšenico, piro, rž in ječmen? Ok, sliši se enostavno, vendar kadar je prehrana sestavljena pretežno iz testenin, vlečenega in listnatega testa in kruha, potem je pred vami velik izziv. Poanta izločanja glutena je, da se počutite bolje in ta prehod vam želim olajšati.

  1. Nadomestite moko z nepredelanimi živili. V pečici si kot prilogo ali glavno jed pripravite pečeno kolerabo, rdečo peso, gomoljno zeleno in sladek krompir. Precej ljudi se ob tem namrdne, vendar si hitro premislijo, ko to poskusijo. Ne samo, da je okusno, ti gomolji imajo ogromno hranil, ki jih naše telo potrebuje.
  2. Bodite pozorni na skrit gluten.Potem, ko prenehate jesti kruh, kekse in listnato testo, za katere veste, da vsebujejo gluten, to še ne pomeni, da ste ga res izločili iz prehrane.  Pšenica in ostali glutenski viri se skrivajo v mnogih izdelkih – od sojine omake, do piva, tudi nekatere šminke ga vsebujejo. Vegetarijanci bodite še posebej pozorni in izločite iz prehrane seitan (čisti pšenični gluten), pozorni bodite pri tempehu, vege burgerjih (pogosto dodajo gluten kot vezivo), poglejte kakšno sojino ali riževo mleko kupujete, saj jih radi sladkajo z ječmenovim sladom, ki prav tako vsebuje gluten. Kadar kupujete granolo ali muslije, se prepričajte, da ne vsebujejo glutena in tudi ne ječmenovega sladu. Uživate lahko izdelke iz amaratha, kvinoje, ajde, prosa, brez-glutenskega ovsa (oves ne vsebuje glutena, ga pa ponavadi meljejo v obratih, kjer predelujejo ostala žita in zaradi tega lahko vsebuje gluten) in teffa.
  3. Naučite se peči z brez-glutensko moko. Na spletu imate ogromno dobrih receptov. Eden takšnih je Stašina fit kuhinja. Jaz uporabljam namesto navadne moke čičerikino ali riževo, odvisno kaj pripravljam. Palačinke so izjemno okusne, kadar jih naredite iz čičerike in banane.
  4. Ne razmišljajte o tem, česar ne “smete“jesti. Spremenite razmišljanje in se osredotočite na vse te nove okuse, ki jih boste lahko okusili. Hrana, ki vsebuje gluten je industrijsko predelana hrana in kot takšna vsebuje zelo malo hranil. Sedaj, ko spreminjate prehranske vzorce, začnite jesti bolje – kupujte nepredelano hrano – to pomeni, da kupujte živila v njihovi osnovni obliki in jih sami pripravite. Tako boste točno vedeli kaj jeste. Namesto testenin si lahko naredite bučkine špagete, ki jih na hitro pokuhate in začinite z malo olivnega olja, česna in parmezana. Če vam je ta zamenjava zaenkrat preveč, kupite čudežne testenine (ali konjak testenine), ki nimajo okusa in naredite okusno omako, ki vam bo dala občutek domačnosti.
brezglutenska prehrana

Jaz sem imela največ težav z željo po maslenih rogljičkih in testeninah. Vendar jih sedaj, ko jih ne jem že skoraj kot 6 let, sploh ne pogrešam več. 
Okus se s časoma spremeni in to kaj imate v spominu, da vam je bilo nekoč dobro, vam po določenem času več sploh ni okusno. 
Šele ko daš glutenske stvari na stran, začneš ugotavljati širino različne hrane in okusov, ki obstajajo in jih prej nisi niti opazil. 

Obljubila sem vam še tri slastne recepte, ki morda niso prva izbira, saj le redko spreminjamo prehrambene navade. Prehod na brezglutensko hrano si lahko olajšate z napotki na portalu Recepti za zdravje, kjer najdete recepte za hrano, kot tudi za izboljšanje življenja. 

1. Smuti z borovnicami in orehi

Težje boste našli hitrejši, okusnejši in bolj hranilen zajtrk kot je ta smuti. 
Čas priprave: 5 minut
Energijska vrednost: 450 kcal

Smuti z borovnicami in orehi

Sestavine:

  • 1⁄2 skodelice borovnic
  • 3 žlice orehov (lahko uporabite tudi druge oreščke, npr. makadamijo)
  • 1⁄2 skodelice mandljevega mleka
  • 1⁄4 skodelice kokosovega mleka
  • 1 BIO rumenjak (opcijsko)

Priprava:
Spasirajte vse sestavine v blenderju. Če je smuti pregost za vaš okus, ga lahko razredčite z nekaj dodatnega mandljevega ali kokosovega mleka.

2. Enostavne paleo palačinke

Te slastne palačinke so skoraj tako dobre kot prave, vendar neprimerno bolj zdrave za vas. Z veseljem jih bodo poskusili tudi drugi.
Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 10 minut
Energijska vrednost: 300 kcal

Paleo palačinke

Sestavine:

  • 1 zrela banana
  • 2 velika jajca
  • 1⁄4 žličke pecilnega prahu
  • 3⁄4 žličke cimeta
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščep soli
  • 1 žlička tradicionalne maščobe po izbiri

Priprava:
Spasirajte banano in jajca v mešalniku. Dodajte pecilni prah, cimet, sol in ekstrakt vanilje, ter ponovno dobro zmešajte.

Segrejte ponev za palačinke na srednji temperaturi. Uporabite maščobo, da namastite ponev. Pecite majhne in nekoliko debelejše palačinke, da jih boste lažje obrnili. Palačinke lahko obrnete, ko mehurčki na vrhu popokajo. Specite zlato rumene na obeh straneh.

3. Solata s tuno, ingverjem in avokadom

Ingver ni pogosta sestavina naše kuhinje, čeprav ga dobite že v vsakem supermarketu. Ne le da je okusna začimba, ki marsikateri jedi doda piko na i, je tudi dober digestiv, kar pomeni, da vam bo pomagal prebaviti hrano, ki jo jeste. Seveda poskrbi tudi za močan imunski sistem. Ni torej razloga, da se mu izognete. Tudi avokado je izjemen sadež, saj poskrbi za zdravje vaših možganov. Zmagovalna kombinacija!
Čas priprave: 10 minut
Energijska vrednost: 530 kcal

Sestavine:

  • 2 pločevinki tune (cca 140 g vsaka) v vodi, odcejani
  • 1 velik avokado, olupljen, izkoščičen in grobo nasekljan
  • 1 žlička svežega ingverja, olupljenega in naribanega
  • 1 mala šalotka, fino nasekljana 
  • 1 žlička sveže stisnjenega limoninega soka
  • 4 žlice Paleo majoneze (
  • sol po okusu
  • sveže mleti črni poper po okusu
  • 4 skodelice mešane zelene solate

V posodi nežno premešajte vse sestavine razen solate. Postrezite tunino solato z mešano zeleno solato na strani.
PRILOGA: Ingverjev korenčkov pire

Preizkusite čimveč novih živil. Izogibajte se predelani hrani in kupujte lokalno, ekološko pridelano zelenjavo. Prehod na brezglutensko prehrano ni dieta, temveč je “life style”.
Vsak prekršek se pozna in sčasoma spoznate, da spomin vara in da tudi kadar se zavestno pregrešite, tisti požirek ni več enak. Ob vsej ostali, dobri hrani, postanejo špageti (in ostalo) brez okusa. 

En lep, brezglutenski pozdrav 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja