Preživeli s pomočjo meditiranja

budizem, cujecnost, reševanje tajskih dečkov, vdihni.si, svet meditacij, trening čuječnosti

Ujeti tajski dečki

Zagotovo ste spremljali reševanje Tajskih dečkov. Jaz sem. Zadnja informacija, ki je pricurljala na plano mi pojasni marsikaj. Trener jih je naučil čuječnosti – oblike meditacije, ki jo prakticirajo budisti. Tako so se dečki prepustili situaciji in dovolili, da strah in tesnoba tečejo skozi njih, namesto, da bi se borili z njima.

Meditacija vas lahko reši tudi v najbolj neprijaznih situacijah

Tajske dečke in njihovega trenerja so našli po 10 dneh ujetosti v jami. Strokovnjaki menijo, da je bilo trenerjevo znanje meditiranja ključnega pomena za njihovo preživetje. Vemo, kaj naredi vihar negativnih misli, ki so podkrepljena z negativnimi čustvi, z nami. Zapademo v paniko in panika nas sili v skrajno neprimerna dejanja. Na srečo so imeli dečki ob sebi trenerja, ki se je 10 let učil za budističnega meniha. Ta jih je z svojo prisotnostjo miril in jim dajal občutek ljubezni in podpore. V meditaciji so dopustili, da se negativno občutena čustva spustijo in tečejo skozi njih kot reka, brez da se borijo z njimi. Tako so sprostili čustva, ki bi jih drugače ovirala in lahko sprožila dodatno nesrečo.

Še en dokaz, zakaj se naučiti meditirati.

Upam, da nihče od nas ne bo kdaj na njihovem mestu. Se je pa koristno naučiti spustiti čustva, saj nikdar ne vemo, kaj nas čaka v življenju. Z redno prakso meditiranja ostanemo mirni tudi v najhujših situacijah. Pa naj bo to bolezen, nesreča ali nenadne spremembe življenja. V mirnosti lažje najdemo rešitve in se izkopljemo iz težke situacije.

Prakso čuječnosti učimo tudi na vdihni.si. Začnite že danes

Povzeto po članku Coach helped trapped Thai boys survive inside flooded cave — by teaching them Buddhist meditation

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja