Spomladanska pražena zeljenjava

spomladanski krožnik zdravja

Pomlad nas kot po urniku razveseljuje s toplimi dnevi in bujno rastjo. V gozdovih poganja čemaž, na travnikih raste regrat, počasi bodo prvi šparglji in v rastlinjakih svež grahec. Drevesa cvetijo in samo upamo lahko, da nas bodo topli dnevi še naprej greli in vabili ven.

Obožujem čemaž, šparglje in svež grah, zato sem se odločila, da z vami delim recept oziroma idejo, kako to združiti. Seveda ga lahko prikrojite, dodate kakšne druge začimbe ali zelenjavo. Ideja je, da nastane na krožniku barvni kontrast – zelena zelenjava in bel sir.

Sestavine:

  • skodelica sveže oluščenega graha
  • šop špargljev
  • skodelico narezanega čemaža
  • 4 šalotke
  • 3 žličke masla
  • 1/2 žličke limoninega soka
  • 1 žličko svežega timijana
  • 1 žličko svežega peteršilja
  • pol skodelice nadrobljenega kozjega sira
  • sol in poper po okusu

Navodila za pripravo:

V naprej pripravite zelenjavo. Čemaž mora dišati po česnu, če ne diši, ga raje ne uporabljajte. Šparglje skrbno sperite, da odstranite vse delce peska. Uporabite samo vrhove, če ste pa dobili res sveže šparglje, pa zrežite tudi stebla.

Segrejte maslo in na njem prepražite šalotko in pripravljeno zelenjavo. Na srednjem ognju pražite slabih pet minut, občasno premešajte. Pazite, da se zeljenjava ne prismodi. Poskusite grah in če je na okus še nekuhan, dodajte tri žlice vode in pustite da se kuha še kakšne tri minute. dodajte 1/2 žličke limoninega soka.

Dodajte začimbe in če imate občutek, da je preveč suho, dodajte žlico ali dve vode. Preden solite zelenjavo poskusite sir, saj so nekateri siri zelo slani in ne želimo presoliti kosila.

Servirajte na tople, če le imate črne krožnike – najlepše bo izgledalo. Čisto na koncu dodajte nadrobljen sir. Sir se bo malenkost stopil in dobili boste barvni kontrast na krožniku.

Zraven si lahko naredite skledo sveže regratove solate s krompirčkom ali solato iz motovilca.

Dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja