Vajra mudra meditacija

meditacija vajra mudra

Mudre so položaji rok

Lahko bi rekli, da je to joga za roke. So pomembne za naše zdravje in so znane po tem, da izboljšujejo in na dolgi rok zdravijo telo. V svoji najvišji formi se mudre uporabljajo, da prebudijo nevidne sile, ki delujejo v duhovni sferi. Vendar mudre niso samo simboli božanske manifestacije. Ljudje jih uporabljajo med prakso meditacije in koncentracije. Praktiku omogočajo okrepiti in uskladiti tok energije. Beseda izhaja iz sanskrtskih besed mud (veselje) in ra (dajati). Mudra je sveta drža rok, ki razvija zavedanje toka življenjske energije v telesu ter ob pogosti vadbi preusmerja subtilne energije v višje čakre (energijske točke – poznamo jih sedem) in povzroči višja stanja zavesti.

Vajra mudra je gesta ognjene strele, saj poveže vseh pet elementov v telesu – zrak, ogenj, zemljo, vodo in kovino. Naj bi preobrazila nevednost v modrost. Na fizičnem nivoju naj bi pospešila pretok krvi in odpravlja vrtoglavico zaradi nizkega pritiska.

Vajra mudra se izvaja z obema rokama. Roki dvignete v višino srčne čakre in z eno roko objamete kazalec druge roke. Ostali prsti tvorijo pest. Desničarji z desno roko objamejo levi kazalec, levičarji z levo roko objamejo desni kazalec.

vajra mudra

Vajra mudra bi se naj izvajala tri krat dnevno po vsaj pet minut. Ta mudra ni tako enostavna, kot izgleda. Če je še niste preizkusili, lahko začnete z minuto, dokler se ne navadite sedeti s tem položajem dlani v višini prsi.

Pri izvajanju mudre poskusite najti globino. Povežite se s svojim telesom in najdite povezavo med držo rok in med kvaliteto, ki jo želite doseči – morda je to več energije kreativnosti, poguma.

Pišite mi, zaupajte mi vaše težave iz tega področja, odgovorim vam v naslednjem prispevku, če je preveč osebno, pa prek maila. Morda bo to pomagalo tudi komu drugemu, ki bo prebiral te strani.

Hvala vsem za vaša sporočila!

2 thoughts on “Vajra mudra meditacija

 1. IRENA GOMZI pravi:

  Imam počeno nartno kost na desni nogi .Je kakšna mudra,ki bi pomagala k hitrejšemu zdravljenju.
  Hvala Irena

  • Petra Kmetec pravi:

   Irena pozdravljena,
   obstaja mudra, ki je zelo priporočljiva, kadar želite okrepiti telo in ga hitreje pozdraviti. Imenuje se Prithivi mudra, primarno je njen namen napajanje korenske čakre z zdravilno energijo.
   Naredite jo tako, da z nežnim pritiskom staknete konici palca in prstanca.Ostale prste iztegnite kot antene. To mudro držite na obeh rokah po potrebi, priporočeno pa je, da jo držite 3x dnevno po 15 minut.
   Pazite, da imate med izvajanjem mudre pokončno držo, stopala plosko na tleh.
   Vdihovanje: Predstavljajte si, da skozi stopala srkate energijo mame Zemlje. Vodite jo navzgor skozi noge, hrbet, vrat v glavo in jo pošljite daleč ven v vesolje. Zadržite dih za nekaj sekund.
   Izdihovanje: Predstavljajte si, da se energija vrne nazaj v vaše telo kot zlat dež, ki napaja tako vas, kot mamo Zemljo. Med dajanjem in prejemanjem vzdržujte ravnovesje.
   Nekaj krat ponovite, ob tem pa v mislih ali na glas izgovarjajte mantro:
   Energija Zemlje mi daje moč, trdnost in zdravje. Energija Vesolja mi daje navdušenje, veselje in radost.
   Želim vam čim hitrejše okrevanje <3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja